2011. január 5., szerda

Gondolatok a wokról...(1)


Néhány évvel ezelőtt vásároltunk egy öntöttvas wokot. Néhányszor használtuk, de egyre ritkábban került elő. Most úgy tűnik ismét visszakapja méltó helyét a háztartásunkban. Annak idején nem nagyon tudtunk válogatni a különböző fajtákból, az az egy volt összesen, amit azután meg is vettünk. Ez egy öntöttvasból készült, üveg fedővel, csepegtető ráccsal. Amikor először használjuk, feltétlenül tartsuk be a hozzá adott kezelési útmutatóban leírtakat. A tisztítását is e szerint végezzük. Ezzel wokunk élettartamát növelhetjük. Az öntöttvasból készült woknak az a hátránya, hogy több idő kell az olaj forrósításához, viszont egyenletesen oszlik el a hő a wok felületén.

Sütés wokban.
Először a legmagasabb hőfokra hevítsük, és csak utána, ha a recept is írja csökkentsük a hőmérsékletet. A magas hőmérsékleten történő sütéskor az ételek ropogósak maradnak, a vitaminok, és ásványi sók sem távoznak. Ha bő olajban kell valamit sütni, akkor hidegen sajtolt olajakat ne használjunk, legjobb a napraforgó olaj. A sütéshez a 170 - 190 Celsius fok a megfelelő.  Mámocska egy fából készült keverő lapátot használ a hőmérséklet megállapítására. Ha a lapátot az olajba mártva buborékok keletkeznek rajta, akkor az olaj elérte a megfelelő hőfokot. Egy közönséges fa kanál is megfelel, erre a célra. Egy olajban többféle élelmiszert is süthetünk, mert a magas hőfok miatt az ízek nem keverednek. Az olajat többször is felhasználhatjuk, de érdemes megszűrni, és úgy, - zárható üvegben - tárolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...