A király csodálatos
tisztasága.
Magyarországon az a
szokás, hogy négyszegletű asztalnál étkeznek, a mely szokás még
a régi rómaiaktól származik,
- továbbá, hogy mindent lében adnak fel, s a mártások az ételek
minősége szerint különbözők.
A libát, kacsát, kappant, fáczánt, foglyot és seregélyt, a mi
itt mind nagy számmal található,
továbbá a marha-, bárány-, gödölye-, sertés- és vaddisznóhúst
mind más és más megfelelő
lében, részben kirántják, részben becsinálják. Szokásuk
továbbá, hogy nem úgy, mint nálunk,
mindenki külön-külön, hanem hogy valamennyien egy tálból
esznek, és a falatok
kiszedésénél és a hús evésénél nem használnak villát, a
mint az most már Italiának a Pó folyón alul
eső részeiben mindennapos szokás. Mindenki egy szelet kenyeret
tart a kezében és arra veszi a
közös tálból, a mi kedvére való falat, azután darabokra szedve
újjaival emeli a szájához. A
magyaroknál rendesen nem osztják szét előre az ételt, ezért van
azután, hogy a magyarok oly nagy
számában alig találkozik valaki, a ki a rendkivűl gazdagon
teritett asztal mellett kezét
vagy ruháját a bepiszkolódástól meg tudná őrizni, mert a
sáfrányos mártás le-lecsepeg és
bepiszkítja az embert. A sáfrányt, szegfűszeget, fahéjat,
borsot, gyömbért és más fűszert igen nagy
mértékben használják. Mivel a magyarok erősebbek és hevesebb vérűek, mint az
olaszok, nem látszik természetellenesnek, hogy fűszereket
használnak, mert, a mint Avicenna mondja, a
hevítő szerek a hevesebbeknek valók és az ember mindig a megfelelő táplálékból
meríti erejét. Már pedig mindenki tudja, hogy a fűszerrel
készített ételek rendesen jobban
hevítenek. Szemmel látható dolog, hogy a mártástól és
sáfrányos létől sáfrányossá lesznek különösen
az ember körmei és újjai, a melyekkel az ételhez nyúl. Hanem
azért Mátyás király, a ki
szintén kézzel nyúlt mindenhez, soha sem piszkolta el magát,
bármennyire a társalgásra veszett
is a figyelme, mert nála étkezés közben mindig vita folyik, vagy
valami komoly vagy tréfás
dologról társalognak, vagy költeményt énekelnek. Mert itt sokan
vannak az énekesek és
lantosok, a kik hazai nyelven, lant kiséretében a hősökről
énekelnek az asztalnál. Ez a rómaiak
szokása volt, és a mi révünkön jutott el a magyarokhoz. Mindig
valami kiváló hőstettről
énekelnek, anyagot mindig találnak hozzá: mert Magyarországon
minthogy különböző nemzetségű
ellenségek közt fekszik, bármely perczben fellobbanhat a háború lángja. Szerelmes verset
ritkán énekelnek a király asztalánál, hanem legtöbbnyire a
török ellen való harczokról van
szó, csinos előadásban. A magyarok, - nemesek, jobbágyok, -
majdnem egészen egyformán
beszélnek, minden különbség nélkűl: mindenütt egyforma a
kiejtés, a szavak használata és a
hangsúlyozás. Hogy Italiáról beszéljek, nálunk oly nagy a
nyelvi eltérés, hogy a városi polgárok
és parasztok, a calabriaiak és tusciaiak annyira eltérően
beszélnek, hogy igen nehéz egymást
megérteniök, a magyarok azonban, mint említettem, egészen egyformán, vagy csak igen
kis eltéréssel beszélnek. Ezért van azután, hogy egy magyar
nyelven szerzett verset úr és
paraszt, az ország szívében vagy határán, mind egyformán
megért. De hogy dolgunkra
térjünk, nagy bámulatomra a saját szememmel láttam, hogy a
király akár beszélt, akár az énekre
vagy társalgásra hallgatott a legnagyobb figyelemmel, mégis tovább evett s még sem
szennyezte el magát soha sem. Ez bizony bámulatos valami, mert hisz
mások a legnagyobb figyelem és
vigyázat mellett sem bírják sem kezüket, sem ruhájukat tisztán megőrizni. Ez tehát a
királynak veleszületett tisztasága, a mi az ország példájával
és szokásával ellentétben, nagy
dicsőségére válik.
Forrás: Galeotto Marzio könyve Mátyás krályról
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése