2011. április 13., szerda

Gondolatok a szemünkről...

Óvjuk a szemünk világát
A kor előrehaladtával nagyobb a valószínűsége a szemmel kapcsolatos gondoknak, de fontos tudni, hogy mi magunk is sokat tehetünk szemünk védelméért.
Egy a közelmúltban végzett Gallup-felmérés szerint a britek 90 százaléka inkább lenne mozgásképtelen vagy süket, mint vak. Ennek ellenére meglepően kevesen tudják, hogyan óvhatnák a szemük világát, és csak akkor tesznek valamit, amikor már többnyire késő.
Az életkor és a látás
A korral egyre nagyobb a valószínűsége a szemmel kapcsolatos betegségeknek, a 75 év felettiek 50 százalékánál megtalálható az alábbiak közül valamelyik: szürkehályog (katarakta) – a szemlencse elhomályosodása korfüggő sárgafolt-elfajulás (AMD) – a retina középső része sérül zöldhályog (glaukóma) – látásromlás vagy -vesztés, a látóideg károsodása A fenti betegségeket csak orvos kezelheti, de mi magunk is sokat tehetünk a megelőzésért.
A napfény
A szemlencsét folyamatosan bombázza a káros szabad gyököket tartalmazó fény, és ezzel, idővel óhatatlanul roncsolja, ám ez a folyamat lassítható, sőt megelőzhető. Francia vizsgálatok szerint azoknál, akik sok napfénynek vannak kitéve, a négyszeresére nő a szürkehályog kifejlődésének valószínűsége. Fontos, hogy jó minőségű napszemüveget viseljünk.
A számítógép
A szemizmokat károsíthatja, ha sok időt töltünk a monitor előtt. A szem kifáradásának a tünetei a következők: a fókuszálás nehézségei (homályos látás)• kettős látás (diplopia)• fejfájás• égő érzés• szemszárazság
Ha számítógépnél dolgozunk, 20-30 percenként tartsunk szünetet, nézzünk a távolba, hogy szemizmainkat tornáztassuk.
Próbáljuk ki az alábbi gyakorlatot is:
csukjuk be a szemünket, és takarjuk el a kezünkkel• lélegezzünk mélyeket• nyissuk ki a szemünket, hogy megszokja a sötétet• vegyük el a kezünket a szemünk elől, hogy megszokja a fényt és átfókuszáljon.
Ellenőrizzük a számítógép körüli fényviszonyokat:
a nem elégséges fény megerőlteti a szemünket fókuszáláskor, a szem automatikusan végzi ezt, de az izmok elfáradnak• az íróasztal ne legyen szemben ablakkal vagy fényforrással• rendszeresen tisztítsuk meg a képernyőt a portól
Füstös környezet
A füst irritálhatja a szem finom hártyáit; ha nem tudjuk elkerülni a füstöt, öblítsük gyakran a szemünket és tartsuk nedvesen szemcseppel.
Kontaktlencse
A kontaktlencsét viselők különösen ki vannak téve a fertőzéseknek, például a kötőhártyagyulladásnak. Ha a lencse nincs jól megtisztítva, baktériumok kerülhetnek a szembe, ahol ettől a szaruhártyát irritáló fehérje-lerakódások keletkeznek. Próbáljuk meg ne egész nap viselni a kontaktlencsét, egy óra hosszára vegyük ki, hogy oxigén juthasson a szemünkhöz. Hasznos, ha kis szünetet tartunk úgy is, hogy néhány napig lencse helyett szemüveget viselünk.
A dohány és az alkohol
Az egészségtelen életmódot a többi szervünkhöz hasonlóan a szemünk is megsínyli. Minden károsítja a szemet, ami lassítja a vérkeringést, ilyen például a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. Az elégtelen keringés eredményeképpen a mérgező anyagok nem ürülnek ki teljesen a szemből. Életmódváltással, több mozgással azonban segíthetünk a szemünknek is.
Az étrend
Annak, amit megeszünk-megiszunk, szintén fontos szerepe van szemünk egészségének megőrzésében. A szakemberek elsősorban az A-vitamin, valamint a króm és a cink jó hatását elemik ki, ezek mind a friss leveles zöldségekben, például a kelben és a spenótban találhatók meg.A lutein alapvető fontosságú, mert az ideghártya (retina) fotoreceptorait védi. Sok luteint tartalmaznak a színes, különösen a zöld és a sárga zöldségek és gyümölcsök. Az avokádó talán a legnagyszerűbb szemvédő, van benne A- és E-vitamin, valamint ezek oldódásához szükséges olajak. Segítheti a látás élességét az is, ha korlátozzuk a finomított cukor fogyasztását.
Idegentestek
Ha valami belekerült a szemünkbe, langyos vízzel öblítsük ki. Ne használjunk se vattapamacsot, se más tárgyat, mert további károkat okozhatunk a szemünknek. Keressük fel inkább az orvost.
Évente járjunk ellenőrzésre
A szemész sokkal több mindent észrevesz, nem csupán a látás romlását; ha rendszeresen ellenőriztetjük a szemünket, megállapítható az esetleges szürkehályog, diabétesz vagy koleszterin-lerakódás.
A leggyakoribb szembetegségek
Kötőhártyagyulladás –
a szemfehérjét és a szemhéj belső részét borító hártya vörös és fájdalmas lesz. Igen fertőző betegség, antibiotikumot tartalmazó szemcseppel és tisztító oldattal kezeljük.
Lebegő pontok
bizonyos lerakódások a szemben a látást zavaró lebegő pontokat okozhatnak. Ennek hátterében általában a szem öregedésének normális folyamata áll.
Árpa
a szempilla gyökerének elfertőződése, ami kemény és fájdalmas pontként jelentkezik a szemhéjon. Általában a staphylococcus bacilus okozza. A fájdalmat aszpirinnel vagy paracetamollal csillapítjuk, a meleg borogatás pedig a gennyet távolítja el.
Szemszárazság
a könnytermelés zavara, a szem ilyenkor viszket, száraz ég, és szúr. Műkönnyel enyhíthetők a panaszok.
Forrás: NET.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...