2011. február 11., péntek

Gondolatok a pálinkáról...

Hogyan fogyaszd a pálinkát: hidegen vagy melegen?
Bizonyára már Veled is előfordult baráti társaságban, lakodalomban stb., hogy a pálinkát jól lehűtve hozták eléd, még a pohár is „hamvas” volt. Nos, tudnod kell, hogy nem jól tették, sőt! Éppen ellenkezőleg! A pálinkát szobahőmérsékleten-, 18-22 fokon- illik fogyasztani, mivel a gyümölcs, a zamatok, az érleltség íze ott tud kijönni igazán. Hűtve nincs élvezeti értéke. Leginkább étkezés előtt szokták fogyasztani, de étkezés után is nyugodtan iható. Legcélszerűbb a szájánál elkeskenyedő kóstoltató kehelyből (!) Fogyasztani, így egy helyre koncentrálódnak az illatok. A kóstolásnál fontos szerepet játszik bizony a pohár! A teljes íz és aroma, amely a pálinka minden cseppjében megtalálható, csak akkor élvezhető igazán, ha a megfelelő formájú pohárból fogyasztjuk. Ez az úgynevezett tulipánforma, amely alul öblös, "tulipánforma" (!), amely alul öblös, felül összeszűkül. Ez azért fontos, mert az alsó, öblös részben található nagy párlat illatanyagait a felső rész összeszűkítve az orrhoz vezeti. Az öblös része elég párolgási felületet ad az italnak, amit a szűk felső része egyenesen a kóstoló orrába irányít. Így elég, ha egy kicsit megdöntöd a poharat, mozgatod az italt, vagy - a borhoz hasonlóan - körkörösen megmozgatod poharat, ezáltal a pohár légterében levő illatanyagok rendeződnek. Ha az orrod felé közelíted a poharat, megismerheted
A különböző illatösszetevőket.  A pálinkát kortyolgatva fogyaszd - előtte kötelező a koccintás!  - tehát nem szabad egy húzásra meginni, ugyanis az nem más, mint pazarlás. A hagyományos „stampedlis” pohárból való ivás is csak arra jó, hogy hamar bezúzzuk a gallér mögé, semmi másra! Minél hosszabb az utóíze, annál jobb minőségű a pálinka. 
Miután kiürült a poharad
És még valami, amit nem sokan végeznek el: miután megittad a pálinkát célszerű, ha 5-10 percre félreteszed a poharat,
Majd ezt követően - ha valódi pálinkával van dolgod - a pohárba beleszagolva kellemes, gyümölcsös illatot érezhetsz. Ez
Az ún. száraz teszt. Próbáld ki, megéri!  A magyar pálinka a táplálkozási kultúra, életmód része volt és soha nem a lerészegedés itala, hanem a társasági élet, hanem
A társasági élet fontos része. A pálinkakedvező élettani hatásai mellett, a mértékletes és kulturált fogyasztás, valamint a kulináris örömök élvezete a lényeg. A túlzott fogyasztás káros következményekkel járhat!  A jó pálinka elfogyasztása után - akkor is, ha négy centiliternél többre sikeredett - nem kelsz fel másnaposan, tiszta a fejed és a gyomrod (persze abban az esetben, ha nem kevered más szeszes itallal). 
Kismértékben gyógyszer? Igen!  A pálinka ugyanolyan nemzeti sajátosságunk, mint a pirospaprika, vagy a tokaji aszú, azaz igazi hungarikum. A reggeli pálinkafogyasztás a paraszti élet elmaradhatatlan velejárója, a nehéz, zsíros reggeli megemésztésének a segítője, a nehéz munka idején meg a fáradtság ellenszere volt. A pálinka az ünnepek táján is - lakodalom, keresztelő - megtalálható volt az asztalon, fontos szerepet játszott a régi emberek világában. A jókedvcsinálás mellett gyógyszernek is szolgált.

Nézzük mire:
Külsőleg
* Fertőtlenítés: a magas alkoholtartalom miatt erősen fertőtlenítő hatású a pálinka (fogfájásra, meghűlésre, fertőtlenítésre és egyebekre használták).
* Hűtés: a gyorsan párolgó alkohol a csípéseket, égéseket kellemesen hűti. 
Belsőleg
* Gyomorbántalmak, köhögés, rekedtség enyhítésére.
* Fájdalomcsillapítás: a modern gyógyszerek megjelenése előtt a mindenki által könnyen elérhető fájdalomcsillapítók a pálinkák voltak.
* Hasmenés ellen: erős hasmenést egy kis pálinka csillapítja.
* Vérnyomáscsökkentés: a pálinka tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást (különösen a fokhagymás pálinka javallott).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...