2010. december 31., péntek

Gondolatok a forralt borról...(3)


Forralt bor receptek
A forralt bor világszerte népszerű, szinte minden nemzetnek létezik saját verziója – ilyen a német Glühwein, a francia Vin Chaud, a skadináv Glögg, az olasz Vin brulé, a Chilei Navegado, az angol Mulled wine. Íme néhány forralt bor recept – egyszerű, klasszikus, autentikus és különleges verziók…
Egyszerű forralt bor
  • Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 5 dkg barnacukor, 1 fahéjrúd, 1 narancs félbevágva, 1 babérlevél, reszelt szerecsendió
  • Elkészítés: egy nehéz aljzatú lábasban összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.
  • Tipp: feldobhatjuk 5cl ginnel!
Gyömbéres forralt bor
  • Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2/3 csésze méz, ¼ csésze brandy, 3 db fahéjrúd, 2 tk gyömbérpor (vagy 1tk frissen reszelt)
  • Elkészítés: egy lábasba összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.
Narancsos forralt bor
  • Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 7 dl víz (vagy narancslé),1 narancs szegfűszegekkel összeszurkálva, 1 narancs szeletelve, 1 citrom szeletelve, 3 ek cukor (vagy méz), 1 db fahéjrúd, 1 tk gyömbérpor, 2 ek narancslikőr
  • Elkészítés: a hozzávalókat egy lábasban forráspontig melegítjük, közben kevergetjük.
Jamie Oliver forralt bora
  • Hozzávalók: 2 klementin,1 citrom héja, 1 zöldcitrom héja, 25 dkg cukor, 6 szegfűszeg, 3 db babérlevél, 1 fahéjrúd, 1 szerecsendió, 1 vaníliarúd (felezve), 2 db ánizs, 2 üveg vörösbor
  • Elkészítés: a gyümölcsöket meghámozzuk majd a héjakat a mandarinok kicsavart levével és a cukorral közepes lángon felfőzzük. Közben hozzáadjuk a szegfűszeget, fahéjrudat, babérleveleket, és kb 10-szer reszelünk a szerecsendióval. Hozzáadjuk a félbevágott vanília rudat, majd felöntjük annyi borral, hogy a cukrot ellepje. Forráspontig melegítjük. Amikor a cukor elolvadt és egy sűrű szirupot kapunk ( kb 5-10 perc), lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzátöltjük a többi bort. Kb 5 percig pihentetjük, majd alacsony lángon felmelegítjük.
Vodkás forralt bor
  • Hozzávalók: 2 üveg vörösbor, 1 citrom leve, fél liter narancslé, 1 dl vodka, 6db szegfűszeg, 15dkg barnacukor, narancsszeletek
  • Elkészítés: a bort, citromlevet és szegfűszeget felmelegítjük, hozzáadjuk a cukor felét és a narancslevet, néhány percig kevergetjük. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, hozzáöntjük a vodkát, és annyi cukrot, hogy megfelelően édes legyen. 5 percig állni hagyjuk, ha szükséges felmelegítjük.
Konyakos forralt bor
  • Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 2 fahéjrúd, 5 cl konyak, 10 db szegfűszeg, 1 csipetnyi szerecsendió, 1 citrom, 1 narancs, 2 ek cukor
  • Elkészítés: a gyümölcsöket karikákra szeleteljük. A bort felmelegítjük, hozzáadjuk a fűszereket és a konyakot, 20 percig nagyon alacsony lángon főzzük.
Glühwine
  • Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 2 db fahéjrúd, 16 db szegfűszeg, 2 ek méz (vagy fél csésze cukor), 1 pohár víz, 1 tk mézeskalács fűszerkeverék,1 narancs
·         Elkészítés: a narancsot 8 szeletre vágjuk, beleszúrjuk a szegfűszegeket. A vizet, mézet és fűszereket felmelegítjük, hozzáadjuk a narancs szeleteket, felöntjük a borral. Felmelegítjük, mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről, ha szükséges édesítjük. Kb 1 órán át pihentetjük, tálalás előtt felmelegítjük.
·         Tipp: brandy-vel lehet gazdagítani
Glögg
  • Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, O.5 L brandy vagy vodka, 10 kardamom mag, 1 fahéjrúd, fél narancs héja, 15 dkg cukor
  • Opcionális: 5 db szegfűszeg, fél csésze mazsola, fél csésze mandula, 5 db aszalt füge
·         Elkészítés: a hozzávalókat nagyon alacsony hőmérsékleten 45 percig rotyogtatjuk – nem szabad forrni!
·         Tipp: még alkoholosabb lesz, ha adunk hozzá fél liter portóit is – de ne feledjük, a glögg erősebb, mint a normál forralt bor!
Chilis-csokis forralt bor
  • Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 1 db fahéj, 1 db szárított chili, 1 tk örőlt allspice fűszerkeverék, 5 db szegfűszeg, 10 dkg puha barnacukor, 5dkg étcsokoládé (90-100% kakaótartalmú)
  • Elkészítés: a bort a fűszerekkel lassan felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot majd belereszeljük a csokit. Vigyázzunk arra, hogy ne forrjon fel.
  • Tippek: minél magasabb a csoki kakaótartalma, annál intenzívebb az ital íze. Bár 100%-os kakaóbabot nem könnyű találni!
Dupla csokis forralt bor
  • Hozzávalók: 2.5 víz, fél üveg vörösbor, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg kakaó, 1 nagy fahéjrúd, 3 ánizs, 4 szegfűszeg, 20 dkg étcsokoládé (70%-os), 1 mandarin felezve, 1 kis szál rozmaring
  • Elkészítés: A vizet, cukrot, kakaót és a fűszereket forráspontig felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről. A csokit darabokra törjük, hozzáadjuk a lábasba, és egy habverővel sima szósszá keverjük. Hozzáadjuk a mandarint és rozmaringszálat, 10 percig állni hagyjuk. Beleöntjük a bort , felmelegítjük – nem szabad forrni!
  • Tipp: ez egy sűrű verzió, adhatunk hozzá több bort is, ha hígabban szeretjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...