2010. október 10., vasárnap

Vörös ár


Honvédségi térképek alapján, rendőrségi szoftverrel modellezték, merre folyna az áradat három magyar iszaptározó környékén.

Mosonmagyaróvárt szinte az utolsó házig elöntené egy, a kolontárihoz hasonló szennyeződés, miközben Almásfüzítő és a közeli Neszmély esetében a Duna gyorsan tovább is szállítaná a mérgező anyagokat

Az ajkai katasztrófa október 4-én, hétfő délben történt. A Mal Zrt. timföldgyárának kolontári vörösiszap-tározójánál szakadtak át a gátak. Az esethez utólag készültek modellek, korábban viszont senki nem gondolt arra, hogy ilyesmi bármikor bekövetkezhetne.

A modellek generálásához a honvédség domborzati és felszíni fedettségi térképét használták fel, valamint egy nemzetközi összefogás műholdas fedettségi térképét. A képsorozatok elkészítéséhez legalább 17 paramétert kell megadni, mint például az anyag terjedési sebessége, vagy összetétele, valamint, hogy milyen területen halad keresztül, erdőn vagy mondjuk betonúton.

Hogy Mosonmagyaróváron meddig, és milyen irányba öntené el az iszap - egy esetleges gátszakadás esetén - a települést, az itt lehet megnézni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...